Temat: Katalogi

Hej mam proste pytanko:

Czy Cake naklada na nas katalogowania w ten sposob: projekt/app czy tez da sie to jakos uproscic tzn:

- zrobic jeden katalog cake i w nim umieszczac projekty -  dalo by to mozliwosc na stale przypisania folderu przeszukiwania w windowsach oraz latwiejsze updaty Cake'a. Robimy update jednego katalogu i z dynki big_smile

- przyznam ze obecna forma 6 projektow w cake i kazdy katalog zaglebiony gdzie indziej nie jest przyjazne big_smile

2

Odp: Katalogi

Tak - da się wykorzystywać jeden katalog Cake jako Core dla wielu projektów i uaktualniać tylko jeden katalog dla wszystkich projektów.
Skorzystaj z shella cake'a przy tworzeniu nowego projektu - tam sobie to możesz wszystko ustawić.

3

umieszczanie jednego katalogu 'cake' z ktorego korzysta wiele realizacji (jak sam sie przekonalem na wlasnej skorze smile) nie jest interesujace i dosc powiedzialbym niebezpieczne. Dlaczego ?...wyobrazcie sobie ze korzystamy caly czas z wersji np. Cake 1.2.0.7125 RC1. Na tej bazie produkujemy strony, tworzymy kontrolery, widoki, korzystamy z funkcji find..itd...itd...Nagle updatujemy do wersji najnowszej np. Cake 1.2.1.8004 i co sie moze okazac ? (a sie tak czasami okazuje, nie zawsze jest to kompatybilne w dol)....ze pewne funkcjie dzialaja troszeczke inaczej, co zmienia dzialanie niektorych czesci serwisu. I, powiem przydko, dupa zbita smile
Lepiej pomimo wszystko, za kazdym razem tworzyc w tej samej lokalizacji, cala strukture paczki Caka, aby nie bylo pozniej poprawek dzialania serwisow stworzonych we wczesniejszych wersjach.
...to tylko moja opinia, oparta na praktyce smile..

4

Zgadzam się.
Update aplikacji do nowszej wersji jest w tedy o wiele wygodniejszy.
Poza tym czasami zdarza się, że trzeba pozmieniać pewne rzeczy w "bebechach" jednej aplikacji, co nie koniecznie może dobrze wyjść pozostałym.

5

Tyle tylko ze mam wiele projektow opartych o ten sam silnik wiec powazna zmiana moze polozyc wszystkie projekty ale w tym samym miejscu - powoduje to maly naklad pracy przy zmianach. Jeden test co sie dzieje po zmianach i wszedzie zmieniamy to samo ;]