Temat: Statyczne strony

Forum troche lezy wiec postaram sie cos popytac ( i ja sie dowiem i moze ktos sie odezwie)

Przy pomocy CakePHP robie stronke, narazie bedzie tam szereg statycznych stron a z czasem pewnie bedzie dolozony login/haslo oraz system newsow i komentarzy.

Pytanko: Czy te statyczne strony (kontakt, opisy dzialow, proste ofertki) polecacie odpalac za pomoca:

1) routes.php i tam jeden kontroler z kilkoma funkcjami
2) routes.php ale modyfikacje kontrolera pages_controler (proste warunki)
3) jakies inne ciekawe sposoby np. jeden kontroler i renderElement w zaleznosci od parametrow?

Dzieki za pomoc i prosil bym o wziecie pod uwage szubkosci i prostoty dzialania. A moze jest cos w Cake o czym niewiem co obsluguje wlasnie statyczne stronki?

2

Odp: Statyczne strony

duke_piotr napisał/a:

Forum troche lezy wiec postaram sie cos popytac ( i ja sie dowiem i moze ktos sie odezwie)

Przy pomocy CakePHP robie stronke, narazie bedzie tam szereg statycznych stron a z czasem pewnie bedzie dolozony login/haslo oraz system newsow i komentarzy.

Pytanko: Czy te statyczne strony (kontakt, opisy dzialow, proste ofertki) polecacie odpalac za pomoca:

1) routes.php i tam jeden kontroler z kilkoma funkcjami
2) routes.php ale modyfikacje kontrolera pages_controler (proste warunki)
3) jakies inne ciekawe sposoby np. jeden kontroler i renderElement w zaleznosci od parametrow?

Dzieki za pomoc i prosil bym o wziecie pod uwage szubkosci i prostoty dzialania. A moze jest cos w Cake o czym niewiem co obsluguje wlasnie statyczne stronki?

Wszystko wskazuje na to, że na tym forum siedzimy tylko my smile

Wydaje mi się, że właśnie pages_controller odpowiada za stronki statyczne. Ja zazwyczaj tego właśnie kontrolera używam do tworzenia stron statycznych (w kontrolerze tylko nazwa funkcji, w routes.php odpowiedni wpis upiększający linka, a w views/pages statyczna treść.

Nie wiem jak z szybkością, ale jak dla mnie, jest to rozwiązanie najłatwiejsze.

3

a co sadzisz o moim rozwiazaniu:

kontroler: home (var $uses=Array());

a w nim funkcje odpowiadajace za kolejne podstrony. Plusem jest chyba to ze nie trzeba grzebac w kontrlolerze pages ktory ejst zaszyty w cake tylko robimy cos swojego.

4

Jest to w zasadzie takie samo rozwiązanie. pages_controller jest domyślnie w app/controllers, więc nie trzeba go specjalnie wyciągać.

5

dziwne.... ja go mam wszedzie w \cake\libs\controller

6 (edytowany przez juby 2008-11-27 01:03:37)

w cake/libs/... znajdziesz jeszcze wiele innych ciekawych rzeczy..trzeba pogrzebac smile
natomiast wracajac do pytania na temat statycznych stron - darek_dobron oraz jego rozwiazanie jest najlepsze, mowa o pages_controller. Nawet szczegolnie duzo nie muisz grzebac w routes.php. Wystarczy ze plik ten bedzie wygladal tak :

Router::connect('/', array('controller' => 'pages', 'action' => 'home'));
Router::connect('/pages/*', array('controller' => 'pages', 'action' => 'display'));

w katalogu /app/views/pages/  bedziesz dodawal statyczne strony. ...a w pages_controller.php bedziesz mial standardowa funkcje 'display()' i juz wszystko powinno dzialac. Generalnie w tym momencie wszystkie strony z katalogu /app/views/pages/ , ktore utworzysz i tam rzucisz, beda widoczne po wpisaniu adresu
http://mydomain.pl/pages/statycznaStrona1
http://mydomain.pl/pages/statycznaStrona2
Natomiast jezeli bedziesz chcial w nich umiescic jakias mala , dynamiczna tresc , wowczas w pages_controller.php bedziesz musial stworzyc, stosownie do nazwy pliku strony statycznej, funkcje o tej samej nazwie, np . jezeli chcesz aby na podstronie http://www.mydomain.pl/pages/contact pojawialy sie np. 2 najswiezsze newsy, wowczas w pages_controller.php tworzysz funkcje contact() , w ktorej wyciagasz te 2 najswiezsze wiadomosci i przekazujesz do strony statycznej poprzez $this->set().

7 (edytowany przez duke_piotr 2008-11-27 17:21:55)

no macie racje ale czy (w praktyce) nie jest przyjemniejsze dla was zrobienie sobie jednego kontrolera 'home' zamiast pages i w nim za pomoca kontrolerow mozemy szybciej nasze statyczne strony modyfikowac (nowe layouty, tytuly itp) niz grzebac sie w pages_controlers i tam tworzyc nowe widoki?

A z innej beczki:
co dokladnie oznacza {n}. wystepujace przed nazwa kolumny najczesniej w generateList ??

Dzieki wink

8

Dla mnie najbardziej oczywista jest metoda z jednym kontrolerem i wieloma akcjami (w każdej akcji można wybrać inny layout przez $this->layout=... ) i tworzenie SEO friendly linków w config/routes.php. Ale jeśli Tobie jest wygodnie inaczej to nikt Ci nie zabroni i nie będzie to obraza majestatu smile Ja robię tak jak napisałem powyżej, kilku znajomych cake'owców również, więc jest to dla mnie jakiś standard.

Co do {n} - Trudno to szybko przełożyć na polski więc podeślę link do wersji w mowie Szekspira i postaram się wyjaśnić po mojemu smile

http://debuggable.com/posts/cake-12s-se … fdcbdd56cb

Ogólnie literka mówi o tym jakie pole ma być indeksem tablicy wynikowej. Tablica będąca wynikiem zwykłęgo $this->Model->find(), nie jest sformatowana poprawnie do bezpośredniego wrzucenia jej jako np $options w $html->input(). Wskazanie indeksu skraca kod i upraszcza wynikową tablicę (mam nadzieję że jest to w miarę zrozumiałe, jeśli nie to postaram się jakoś jaśniej przetłumaczyć).

9

Hmmm w miare ale moglo by byc lepiej ;P Dziekować ;]