1

Temat: Niedziałające widoki

Witajcie,
Mam następujący problem dodałem do controller swoją funkcję oraz stworzyłem odpowiedni viewer. Jednakże Cakephp nie widzi nowo utworzonego viewera. Czy trzeba wprowadzać jakąś dodatkową konfigurację jeśli dodaje widok do Cakephp? Jeśli tak to jak zrobić żeby działało?

2 (edytowany przez nmc_zmc 2010-11-28 00:47:19)

Odp: Niedziałające widoki

Nic nie trzeba więcej zrobić. Widok musi być w folderze views/nazwa_kontrolera/nazwa_widoku i w przeglądarce wpisujesz twoja_domena/kontroler/akcja. Sprawdź może jakaś literówka jest w nazwie folderu albo nazwie widoku może złe rozszerzenie? Najlepiej napisz co wypluwa ci cake, jaki błąd.

3 (edytowany przez vodek 2010-11-28 02:51:36)

Dzięki za dobre chęci. Ciężko sprawdzić co wypluwa Cake, użyłem instrukcji :
        echo $ajax->observeField('zmiennaId', array(
                        'update'    => 'pol',
                        'url'        => $html->url(array('controller'=>'Program','action'=>'przyg')),
                        'frequency'    => 1,
                        'loading'    => '$("pol").innerHTML="<option>trwa ładowanie</option>"',
                        'complete'    => ""
                    )
                    );?>
    <div id="pol" name="przygnazwa"></div>
                    <p style="display: none" id="loading">Trwa ładowanie. Prosimy czekać.</p>
Oczywiście użyłem nowego widoku(przyg.ctp) i funkcji w controller ( function przyg() ). Co ciekawe jeżeli używam tej instrukcji, na jakieś innej istniejącej funkcji observeField(poprzez zamiane ) to działa i zwraca poprawne wartości.W tym przypadku wartość funkcji observeField nie jest zależna od wartości pola 'zmiennaId', jednak dopiero po jego wypełnieniu pokazuje wartość w polu 'pol'. Może problem jest gdzieś w konfiguracji Cakephp? Proszę o pomoc

EDIT:
Cakephp nie wypluwa, gdyż w tej sytuacji tak jakby tego nie widzi. Może sęk jest w tym że serwis jest na home.pl.

4

daj więcej kodu