Temat: polskie znaki w $html->link

Nie wiem czy ktoś miał już taki problem mianowicie nie mogę wsadzić w link polskich znaków. np:
<?php echo $html->link("Strona Glowna", array(...)); ?>
<?php echo $html->link("Strona Główna", array(...)); ?>
to na stronce mam tylko jeden link "Strona Glowna" a drugi w ogóle nie jest wyświetlany - jakby go nie było. Czy w ogóle jest w Cake`u możliwość zrobienia 'polskich' linków ?

Ostatnio edytowany przez lucuszysko (2010-06-22 23:29:19)

2

Odp: polskie znaki w $html->link

ja mam ustawione tak:
core.php: App.encoding = 'utf-8' (default)
views/layouts/default.ctp: <?php echo $this->Html->charset('utf8'); ?> (co przegladarka, to inne zwyczaje, wiec na wszelki wypadek)
konfig apacza: AddDefaultCharset UTF8 (w a2 defaultowo nie ma tego chyba, wiec dorzucic gdzies wink )

i dziala..

Ostatnio edytowany przez m1chal (2010-06-24 18:38:41)

3

A możesz powiedzieć mi jeszcze w którym miejscu wsadzić 'AddDefaultCharset UTF8'? Poza tym do tej pory używałem kodowania ISO-8859-2 w default.ctp i wszystko (poza linkami) wyświetlało mi dobrze a teraz po zmianie na UTF-8 wszystkie polskie znaki w tekstach na stronce zmieniły się na '�'. Może masz jakiś pomysł dlaczego?

// EDIT:

problem rozwiązany tongue - poszedłem tym tropem co opisałem wyżej i okazało się że edytor tekstów ustawiony był własnie na ISO-8859-2... Po zmianie na UTF-8 wszystko śmiga big_smile

Ostatnio edytowany przez lucuszysko (2010-06-24 19:27:48)

4

moze komus sie przyda...

adddefaultcharset dodajemy do np. apache2.conf