1

Temat: problem z konsolą. nazwa 'php' nie jest rozpoznawana

Witam.
Sam cake zainstalowany mam poprawnie, nawet cos tam skrobie. Natomiast pojaiwł się problem, gdy spróbowałem użyć modułu Acl.
Robiłem sobie http://book.cakephp.org/view/644/Initia … Acl-tables
i cały czas dostaję komunikat: "nazwa 'php' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub wsadowy."

Korzystam z windows xp oraz wamp'a. Co może być przeyczyną niedziałania konsoli? Polecenie wywołuje w wierszu poleceń , chyba że coś źle zrozumiałem. Dzięki za jakąkolwiek momoc:)
Pozdrawiam.

Zajrzałem do pliku cake i tam jest taka linijka:

php -q "%lib%cake.php" -working "%CD%" %*

Czy wywołanie php pod windows powinno działać? czy musze coś doinstalować? Czy bez linux tego nie przejde?

Ostatnio edytowany przez tenek (2009-04-15 14:07:50)

2

Odp: problem z konsolą. nazwa 'php' nie jest rozpoznawana

Witam,
poprostu system nie mozne znalezc na zadnej ze sciezek przeszukiwania pliku wykonywalnego php.
Wpisz plena sciezke do php np c:\php5\bin\php.exe  zamiast samego php, albo poszukaj jak dodac dowaolny katalog do sciezki przeszukiwania pod winda, bo ja niekumaty z wind.

3

moj komputer -> ppm -> własciwosci -> zaawansowane -> zmienne srodowiskowe -> zmienne systemowe -> path i tam dodaj sciezke do PHP.EXE.

Potem restart kompa lub samebo explorer.exe (moze starczy)

4

Dzięki. zmienne środowiskowe pomogły. Ale restart kompa był wymagany. smile

5

mi nie pomogło hmm php siedzi w katalogu c:\wamp\bin\php\php5.2.9-2 taka też ścieżka dodana jest do %path%

samo polecenie php jest rozpozwane przez system w każdym miejscu, ale otrzymuje taki błąd nie znalezienia biblioteki php5ts.dll jeśli nie wywołam php z pełną ścieżką. co to może być? smile

6

czasem warto pokombinować i zamiast
./cake bake
użyć
php cake bake
albo
cake.bat bake (pod windą)
albo
php cake.php bake
Moje doświadczenia są takie,  że któryś w końcu daje radę wink