Temat: Nie ma dostepu do viewerów

Witam! Wypiekłem sobie nową aplikację. Strona domowa jest cała zielona, bez żadnych błędów, ideał. Ale kiedy próbuje, na przykład, uruchomić viewer userów (np. moja aplikacja/users/index ), wywala mi błąd braku kontrolera.

Uruchamiam ją na xamppie 1.7.1, z PHP 5.2.X.

Z góry dziękuję za pomoc! cool

2

Odp: Nie ma dostepu do viewerów

1. robisz kontroler users (/app/controllers/users_controller.php)
2. zawartosc kontrolera:

<?php
class Users extends AppController {
function index() { }
}
?>

3. robisz katalog /app/views/users
4. tworzysz plik /app/views/users/index.ctp

finito wink

3

Witam,

podepnę się pod temat bo chyba mam podobny problem. W wolnej chwili chciałem postawić u siebie localnie cake'a - poszło bez większych problemów. Odpaliła mi się strona, że wszystko zainstalowane cacy. Dodałem model, kontroler i widok...

/app/models/posts.php
/app/controllers/posts_controller.php
/app/views/posts/index.ctp

pukam pod adres localhost/cake_test/posts/ i niestety dostałem 404. Patrzę w logi apacha:

[error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/cake_test/posts/

Nie wiem dlaczego tak się dzieje. W /var/www/cake_test mam całego cake'a. Macie jakieś pomysły?

4

Czy ktoś tu jeszcze zagląda? :>

5

Nasuwa mi się brak włączonego mod_rewrite.

6

Nasuwa mi sie  to samo co poprzednikowi , ze przy niezaladowanym rewrite  widac blad typu 404 czyli "Not Found" , to samo przy ustawionej dyrektywie AllowOverride zamiast na All ->  None.

W przyadku linuxa :dodaj dowiazanie do modulu rewrita , potem odpowiednio skonfiguruj ustawienia apacha/vhosta., w przypadku windowsa zmien system big_smile

7

giez napisał/a:

Witam,

podepnę się pod temat bo chyba mam podobny problem. W wolnej chwili chciałem postawić u siebie localnie cake'a - poszło bez większych problemów. Odpaliła mi się strona, że wszystko zainstalowane cacy. Dodałem model, kontroler i widok...

/app/models/posts.php
/app/controllers/posts_controller.php
/app/views/posts/index.ctp

Model jest w liczbie pojedynczej. Nie posts.php tylko post.php

Ostatnio edytowany przez nmc_zmc (2010-11-14 14:16:21)