1

Temat: paginate('Model.metoda')

Witam! Dopiero zaczynam swoją "przygodę" z cake'kiem i oczywiście napotkałem na kilka trudności - mam nadzieję, że to forum okaże się pomocne smile

Tak jak w tytule: Używam metody paginate - w momencie kiedy chcę stronnicować zwykły model - wszystko jest ok. Niestety kiedy chciałbym stronnicować dane zwracane przez metodę (z tego samego modelu) to już nie działa tak jak powinno.

w skrócie:

// wyswietla dane z modela
$this->set('data', $this->paginate('Model')); 

// wyswietla te same dane z modela jak wyżej, nawet jeśli metoda nie istnieje...
$this->set('data', $this->paginate('Model.method'));

starałem się też ustawiać 'Model.method' w public $paginate = array(...); ale bez rezultatu. Byłbym wdzięczny za pomoc!

2

Odp: paginate('Model.metoda')

Jeśli dobrze zrozumiałem to co napisałeś - to nie jest możliwym zrobić to w taki sposób. Domyślam się, że Twoja metoda w modelu robi jakieś query, prawdopodobnie zainteresuje Cię to: http://book.cakephp.org/view/249/Custom … Pagination

3

Szukałem w internecie i faktycznie nie ma rozwiązania tego problemu. Co niektórzy modyfikowali samego cake'a, w każdym razie dzięki za to, zawsze coś! smile

4

A możesz napisać co ta Twoja metoda robi? Może można poprawić projekt, żeby inaczej ugryźć Twój problem? Ja nigdy nie spotkałem się z taką potrzebą, o której Ty piszesz....

5

generalnie dostałem info od szefa, że paginacji nie ma być, więc już się nie pali, choć problem nadal jakby nie było pozostaje aktualny.

ale dla potomnych może ktoś to rozwikła...

moja metoda() to dość skomplikowane zapytanie, które pobiera dane z kilku tabel, dość niestandardowo, więc nie bardzo można to obejść odwołując się po prostu do modelu smile

dzięki za chęć pomocy wink