1

Temat: instalacja/konfiguracja pierwsze kroki

Na początku witam wszystkich serdecznie.
Są to moje pierwsze kroki zarówno z php jak i cakephp. Po wrzuceniu folderu z cake do /var/www/html/ i usunieciu problemów z wyświetlaniem pustej strony zamist tej z php pojawiją mi się następujace warningi:

Warning: fopen(/var/www/html/cake_1_2/app/tmp/cache/persistent/cake_core_core_paths) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied in /var/www/html/cake_1_2/cake/libs/file.php on line 156

Warning (2): fopen(/var/www/html/cake_1_2/app/tmp/cache/persistent/cake_core_core_paths) [function.fopen]: failed to open stream: Permission denied [CORE/cake/libs/file.php, line 156]

Notice (1024): Please change the value of 'Security.salt' in app/config/core.php to a salt value specific to your application [CORE/cake/libs/debugger.php, line 557]

Pliki core i debugger edytowalam i maja te same wartosci Security.salt, mimo to komunikat nadal sie pojawia.
Z 2 pierwszymi warningami nie mam pojecia jak sobie poradzic.
Czy ktos jest w stanie pomóc?

Ostatnio edytowany przez kya (2009-11-19 14:59:05)

2

Odp: instalacja/konfiguracja pierwsze kroki

Co do security salt - tak jak jest napisane: należy go zmienić (dodać kilka losowych znaków)

Co to powyższych, musisz poprawić uprawnienia do katalogu tmp/

najszybszym sposobem jest
chmod -R 777 ./tmp
Jesli jest to na twoim lokalnym kompie.

Bezpieczniejszym sposobem jest ustawienie użytkownika który uruchamia skrypty php (nazywa się php, web*) i zrobić go właścicielem tego katalogu (chown)

(*) tego usera sprawdzisz uruchamiając skrypcik php z takim kodem:

<?php echo `whoami`; ?>

3

Odp: instalacja/konfiguracja pierwsze kroki

Co do tworzenia użytkownika - raczej opierałbym się na PHPSuexec - każdy user uruchamia skrypty ze swoimi uprawnieniami - powinniśmy uczyć się dobrych nawyków - dlatego też nie będzie usera web

http://newrails.pl - hosting zorientowany na frameworki