Temat: Outlook

Hej,

Tworzył ktoś coś kiedyś na kształt integracji z Outlookiem? W szczególności wysyłanie/odbieranie maili oraz wysyłanie do Outlooka kontaktów?

2

Odp: Outlook

A dokładniej ?

3

Ciezko cos dokladnie napisac bo dopiero sie bede za to zabieral moze. Nie wiem jeszcze co bede synchronizowal (ja to uwazam za glupote bo poco robic cos co juz jest hmm ) ale pewnie poczte i moze eksportowal/importowal kontakty.

Pytanie bylo zaczepne, czy ktos juz cos podobnego tykał jakims kijem albo co ;]

4

moze poprostu wystrczy wlaczyc obsluge IMAP ? wink

5

?

Pewnie bedzie jakis Exchange/POP3 (odczyt poczty tylko tych ktorzy sa w bazie klientow w CakePHP) a do tego synchro kontaktow. Prawde mowiac niewiem co ten IMAP by mi dał hmm

Bardziej chodzi mi o to iz: w CakePHP posiadamy baze klientow i jezeli wyslalismy do takiego kolesia email lub dostał on email (za pomoca Outlooka) to zaimportuje go do CakePHP bede mogl go odczytac.

PS: Jak dlamnie sama idea jest glupia hmm Poco robic cos co robi juz sam Outlook ?? ;/

PS2: Chyba ze ten IMAP/POP3 zczytywal by tylko maile od klientow z serwera (ma ktos link do podobnego rozwiazania lub odpowiednie hasła do Googla??:P ) a synchro z outlookiem synchronizowalo by tylko kontakty (prosba j.w. )

Dzieki.

Ostatnio edytowany przez duke_piotr (2009-08-18 09:51:53)

6

No to po koleji,
majac dostep do serwera imap + odpowiedniej konfiguracji outlooka czy dowolnego innego klienta , przeczytane emaile zostana na serwerze pocztowym ,z php  mozna sie do nich dostac korzystajac np z tej klasy :

http://www.phpclasses.org/browse/package/2351.html ( kod pisal Indianin... wiec nie radze uzywac , ... to tylko przyklad).

Adoptujac sobie taka klase dla swioch potrzeb mozesz napisac model ktory bedzie sie logowac na dane konto / konta pocztowe, pobierac naglownki email , porownywac je z baza danych klientow z kłejka, jezeli natrafi na jakas zbieznosc, pobierze calego email i go zapisze  jako email do klienta / od klienta. Dodatkowo piszac odpowiedniego shella, mozesz pobierac poczte co minute w tle.

Wg mnie nalpiej bylo napisac maly CRM ktory da podobne mozliwosci do outlooka + dzielenie kontaktow( klientow)  wraz z cala dotychczasowa korespondencja ( taki ficzer zeby zchecic firme do korzystania z crm zamiast samego outlooka)