Temat: Outlook
Hej,
Tworzył ktoś coś kiedyś na kształt integracji z Outlookiem? W szczególności wysyłanie/odbieranie maili oraz wysyłanie do Outlooka kontaktów?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hej,
Tworzył ktoś coś kiedyś na kształt integracji z Outlookiem? W szczególności wysyłanie/odbieranie maili oraz wysyłanie do Outlooka kontaktów?
A dokładniej ?
Ciezko cos dokladnie napisac bo dopiero sie bede za to zabieral moze. Nie wiem jeszcze co bede synchronizowal (ja to uwazam za glupote bo poco robic cos co juz jest
) ale pewnie poczte i moze eksportowal/importowal kontakty.
Pytanie bylo zaczepne, czy ktos juz cos podobnego tykał jakims kijem albo co ;]
moze poprostu wystrczy wlaczyc obsluge IMAP ? ![]()
?
Pewnie bedzie jakis Exchange/POP3 (odczyt poczty tylko tych ktorzy sa w bazie klientow w CakePHP) a do tego synchro kontaktow. Prawde mowiac niewiem co ten IMAP by mi dał ![]()
Bardziej chodzi mi o to iz: w CakePHP posiadamy baze klientow i jezeli wyslalismy do takiego kolesia email lub dostał on email (za pomoca Outlooka) to zaimportuje go do CakePHP bede mogl go odczytac.
PS: Jak dlamnie sama idea jest glupia
Poco robic cos co robi juz sam Outlook ?? ;/
PS2: Chyba ze ten IMAP/POP3 zczytywal by tylko maile od klientow z serwera (ma ktos link do podobnego rozwiazania lub odpowiednie hasła do Googla??:P ) a synchro z outlookiem synchronizowalo by tylko kontakty (prosba j.w. )
Dzieki.
Ostatnio edytowany przez duke_piotr (2009-08-18 09:51:53)
No to po koleji,
majac dostep do serwera imap + odpowiedniej konfiguracji outlooka czy dowolnego innego klienta , przeczytane emaile zostana na serwerze pocztowym ,z php mozna sie do nich dostac korzystajac np z tej klasy :
http://www.phpclasses.org/browse/package/2351.html ( kod pisal Indianin... wiec nie radze uzywac , ... to tylko przyklad).
Adoptujac sobie taka klase dla swioch potrzeb mozesz napisac model ktory bedzie sie logowac na dane konto / konta pocztowe, pobierac naglownki email , porownywac je z baza danych klientow z kłejka, jezeli natrafi na jakas zbieznosc, pobierze calego email i go zapisze jako email do klienta / od klienta. Dodatkowo piszac odpowiedniego shella, mozesz pobierac poczte co minute w tle.
Wg mnie nalpiej bylo napisac maly CRM ktory da podobne mozliwosci do outlooka + dzielenie kontaktow( klientow) wraz z cala dotychczasowa korespondencja ( taki ficzer zeby zchecic firme do korzystania z crm zamiast samego outlooka)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o: PunBB, Gigaone - Certyfikaty SSL
Currently installed 7 official extensions. Copyright © 2003–2009 PunBB.