Temat: Logowanie użytkowników.

Witam,

Z góry przepraszam za zakładanie tak z pozoru śmiesznego tematu, ale mam ogromny problem ze zrozumieniem systemu logowania użytkowników w CakePHP. Działałem w przeszłości nieco na CodeIgniter, pisałem "cms'y", które działały na proceduralnym php. CakePHP bardzo mi się podoba. Baking może nie jest dla mnie, bo wolę sam pisać kod modelu, widoku i kontrolera, ale ogólne możliwości i prostota Cake jest niesamowita i kusząca.

Przeczytałem dokumentację z oficjalnej strony, doszedłem do 10 rozdziału z przykładami. Ten z przykładowym blogiem zrobiłem i wszystko działało ok.

Teraz jednak chciałbym zrobić logowanie użytkowników i już zupełnie nie mogę zrozumieć tutoriala z oficjalnej dokumentacji, ani też nie za bardzo potrafię zrozumieć cokolowiek innego co znalazłem w sieci.

Mógłby mi ktoś coś polecić w tej kwestii? Jakiś na prawdę dobry tutorial, dla dummies. Bo stwarza mi to problemy (nie tylko chyba mi), a chciałbym umieć używać funkcji autoryzacji Cake'a.

Albo jeszcze lepiej - jakby ktoś mógłby mi podrzuć jakiś kawałek swojego, lub innego przykładowego skryptu, w którym jest powiedzmy CRUD dla postów na blogu i ma logowanie dla panelu administracyjnego. Lubię się uczyć z gotowego kodu.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez Wievior (2009-06-22 19:22:19)

2

Odp: Logowanie użytkowników.

Część pierwsza
Część druga
a jak już przebrniesz to używaj tego
ACL Extras
do synchronizacji bazy z zawartością projektu.
Przeszukaj forum pewnie znajdziesz jakieś dodatkowe informacje.

3

Odp: Logowanie użytkowników.

Miałem podobny problem, sporo się naszukałem, bo ten tutorial do ACL w book'u jest niekompletny. W końcu poradziłem sobie gdy znalazłem to źródło:

http://realm3.com/articles/setting_up_u … ke_1.2.php

Poniżej zamieszczam jeszcze link do innego tutoriala bardzo podobnego i chyba też dobrego (tego nie sprawdzałem):

http://komunitasweb.com/2009/03/cakephp … t-and-how/

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez carlin (2009-06-27 18:25:46)