stworzylem takie tabele w bazie jak polecil robal77:
Users (id, user_role, imie, nazwisko, telefon) - user_role - pole enum z wartosciami ('client','employee');
Clients (id, user_id, wojewodztwo, miasto, ulica, kod_poczt)
Employees (id, user_id, login, haslo, grupa, pensja) - grupa - pole enum z wartosciami ('handlowiec', 'menedzer', 'admin').
Nie wiem jak teraz zrobic dobrze logowanie oraz uprawnienia. Prosilbym o bardziej szczegolowa podpowiedz jak mam to ugryzc, od czego zaczac. Jak to zrealizowac uzywajac tych pol enum tak aby client mogl przegladac niektore rzeczy (czyli mial nadane jakies uprawnienia)oraz employee w zaleznosci od grupy rowniez posiadal rozne uprawnienia? Czytalem troche na stronie cakephp ale nie rozgryzlem tego jeszcze dlatego potrzebuje wskazowek.
Mam jeszcze takie pytania:
1. w kontrolerze usera mam taka funkcje:
function add() {
if (!empty($this->data)) {
if ( $this->User->save($this->data)) {
$this->Session->setFlash('Dodano uzytkownika.');
$this->redirect(array('action' => 'index'));
}
}
}
Po dodaniu uzytkownika wraca do index ale nie wyswietla komunikatu w setFlash.
2. employee dziedziczy po user. Chcialem w funkcji add w kontrolerze employee poza polami z tabeli employee dodawac tez te z user jak np.Imie:
printf ($form->input('Imie', array('type' => 'text');
Jak zrobic zeby widzial pola z rodzica-user bo takie cos wywala blad.
3. Mam najnowsza wersje cakephp z oficjalnej strony ale nie posiadam folderu console i nie moge uruchomic konsoli cake-owej jak to jest pokazane w booku. Mozna to doinstalowac?
robal77 nie moze mi w tej chwili pomoc z pewnych powodow, ktore sa zrozumiale ale moze jest ktos na forum kto udzieli mi pomocy. Bede wdzieczny.