maciek napisał/a:Co do enum - jest ładne, ale wolne. Spytajcie się dowolnego bazodanowca co będzie szybciej działało, a każdy wam powie że atrybuty typu całkowitego najlepiej nadają się do tworzenia kluczy ( i ich indeksowania) .
Przy min. 100tys. unikalnych wejść na stronę w ciągu dnia, nawet takie wydawało by się niewielkie rzeczy naprawdę mają znacznie.
Mciek, skąd takie info, jeśli mogę zapytać, we wszytskich implementacjach pól enum, lista wartości pola jest przechowywana w nagłówku tabeli, fizycznie w rekordzie masz index odpowiadający danej wartości czyli smallint ( na dysku zajmuje trochę więcej miejsca niż tinyint, ale nie ma to praktycznie żadnego znaczenia) źródło : http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/enum.html.
Czy ja pisałem gdzieś o tym, że enum ma być kluczem obcym/głównym ?
ORM ma swoje wady i zalety, wiele zpytań - zgadza się, ale są to małe zapytania łatwe do cachow'ania (większość jest cachowana przez samą bazę), które zajmują mało czasu i nie obciążają serwera. Cóż nie wszytsko da się załatwić jednum $this->find(...);
Pozatym w kłejku mamy ORM tylko z nazwy
Nie bardzo skumałem co miałeś na myśli z widokami, tworząc widok, możesz stworzyć do niego model i będzie działać jak każda normalna tabela (z małymi wyjątkami).
Ostatnio edytowany przez robal77 (2009-03-25 01:23:33)