Temat: e-commerce z wykorzytsaniem cakephp

Witam,

projekt z tego narazie żaden, bardziej sam zamysł projektu (jeżeli rozumieć projekt jako coś w trakcie powstawania a nie gotowy produkt).

Poszukuję osób chętnych, do pomocy przy tworzeniu oprogramowania e-commerce (open source) - alternatywy dla popularnego choć okropnie zakodowanego osCommerce i nowoczesnego w pełni obiektowego magento (zbudowanego na bazie zend-framework), którego kod dla zwykłego "wdrożeniowca" jest czymś niestrawnym.

Pomsłów mam masę, na brak wolnego czasu również nie mogę narzekać,  spory bagaż doświadczenia w budowie aplikacji webówych róznież się znajdzie, brak tylko chęci do samodzielnego ciągniecia "projektu".

Czy ten projekt ma szanse na rozwój dostateczny, by móc być wykorzystanym kiedykolwiek na serwerach produkcynych ? Ciężko stwierdzić, ale na pewno może posłużyć do wymiany doświadczeń i wspólnej nauki.

Żeby "projekt" nie okazał się zupełną niewiadomą planuję skorzystać z :

- back-end:
* php5 , mysql5 (kwestia zrzucenia znaczne częsci logiki na bazę  - narazie do przemyślenia - mam na myśli procedury, triggery zamiast niektórych callback'ów itd)

* cache na pewno memcached (jako opcja, do cache'owania samych zapytań, wykorzystanie natywnego modulu mysql, do komunikacji z serwerami memcached - narazie odpada ze wzgledu na strudnosci z instalacja i stabilnoscia takiego rozwiazania) +  APC (rowniez jako opcja do kompilowania php do byte'codu) , jako alternatywa do ww 2,  cachowanie do plikow obslugiwane przez framework.

* zastapienia helpera ajax , nowym helperem obslugujacy ajax "z jquery"  oraz obslugujący kolejkowanie request'ów ajax.

- front-end
* wykorzystanie jqery jako glownego framework'a js
* wykorzystanie niektórych kompenentów jquery-ui

Zainteresowanych, czujacych sie na siłach prosze o kotakt na gg :9535259

2

Odp: e-commerce z wykorzytsaniem cakephp

projekt został porzucony czy coś działasz?

3

dzialam, powoli, bo ostatnio jestem zawalony pracą, ale działam ;-)

4

pochwal sie co juz zrobiles.

cos tam moze moglbym pomoc

5

Jak narazie testuje rozne wzorce projektowe w praktyce, niektore nadaja sie lepiej inne gorzej. Odpowiedz abstrakcyjna bo i zagadnienie abstrakcyjne.

Z kilkoma zagadnieniami mam problemy, np probuje napisac buildera do menu, ktor umozliwi dodwanie dowlnych elementow menu z przegladraki - ilosc poziomow zagniezdzen nieograniczona  + sortowanie elementow dowolnego poziomu  (drag & drop) +  przenoszenie dowolneo elementu miedzy poziomami ( w tym rowniez calego podpoziomu wink

dla przykladladu w takiej strukturze chce miec mozliwosc dodawania /usuwania dowolnych elementow w dowolnym miejscu, dodtkowo sortowania ich , czy przeniesienia level 5 - 2  - 3 - 2 -2 za  level 2 - 3  - 3 lub lub przeniesienia level 5 - 2  - 3 - 2 -2 w taki sposob aby stal sie on potomkiem level 2 - 3  - 3.

level 1
level 2
        level 2 - 1
        level 2 - 2
        level 2 - 3
               level 2 - 3  - 1
               level 2 - 3  - 2
               level 2 - 3  - 3
        level 2 - 4
        level 2 - 5
level 3
level 4
level 5
        level 5 -1
        level 5 -2
               level 5 - 2  - 1
               level 5 - 2  - 2
               level 5 - 2  - 3
                       level 5 - 2  - 3 - 1
                       level 5 - 2  - 3 - 2
                                level 5 - 2  - 3 - 2 -1
                                level 5 - 2  - 3 - 2 -2

Czyli jade ostro z drzewkami wink

6

Robal, z skąd jesteś? Jak z Krakowa, to napisz do mnie. W firmie, w której pracuję robimy coś podobnego (z dofinansowaniem UE - blee). Jak szukasz roboty, to odezwij się proszę (nie mogę osobiście Cię przyjąć, ale mogę podszepnąć coś szefom).

7

Dzięki, ale nie dam rady. Roboty to mam aż za dużo na obecnym etacie smile Zapomniałem passa na stare konto .