Temat: e-commerce z wykorzytsaniem cakephp
Witam,
projekt z tego narazie żaden, bardziej sam zamysł projektu (jeżeli rozumieć projekt jako coś w trakcie powstawania a nie gotowy produkt).
Poszukuję osób chętnych, do pomocy przy tworzeniu oprogramowania e-commerce (open source) - alternatywy dla popularnego choć okropnie zakodowanego osCommerce i nowoczesnego w pełni obiektowego magento (zbudowanego na bazie zend-framework), którego kod dla zwykłego "wdrożeniowca" jest czymś niestrawnym.
Pomsłów mam masę, na brak wolnego czasu również nie mogę narzekać, spory bagaż doświadczenia w budowie aplikacji webówych róznież się znajdzie, brak tylko chęci do samodzielnego ciągniecia "projektu".
Czy ten projekt ma szanse na rozwój dostateczny, by móc być wykorzystanym kiedykolwiek na serwerach produkcynych ? Ciężko stwierdzić, ale na pewno może posłużyć do wymiany doświadczeń i wspólnej nauki.
Żeby "projekt" nie okazał się zupełną niewiadomą planuję skorzystać z :
- back-end:
* php5 , mysql5 (kwestia zrzucenia znaczne częsci logiki na bazę - narazie do przemyślenia - mam na myśli procedury, triggery zamiast niektórych callback'ów itd)
* cache na pewno memcached (jako opcja, do cache'owania samych zapytań, wykorzystanie natywnego modulu mysql, do komunikacji z serwerami memcached - narazie odpada ze wzgledu na strudnosci z instalacja i stabilnoscia takiego rozwiazania) + APC (rowniez jako opcja do kompilowania php do byte'codu) , jako alternatywa do ww 2, cachowanie do plikow obslugiwane przez framework.
* zastapienia helpera ajax , nowym helperem obslugujacy ajax "z jquery" oraz obslugujący kolejkowanie request'ów ajax.
- front-end
* wykorzystanie jqery jako glownego framework'a js
* wykorzystanie niektórych kompenentów jquery-ui
Zainteresowanych, czujacych sie na siłach prosze o kotakt na gg :9535259