1

Temat: Automatyka tworzenia formularzy i tabel?

Jestem już po stworzeniu pierwszej aplikacji w CakePHP, jest to mały CMS do edycji strony.

Tworzę drugi projekt i bardzo ułatwiłoby mi zadanie takie rozwiązanie w widoku, które automatycznie wyświetli tabelę z całą tablicą gdy chcę zobaczyć jej zawartość, albo wyświetli od razu cały formularz dodawania/edycji pozycji w bazie danych.

Innymi słowy gdy mam tabelę z 20 kolumnami w bazie, to chciałbym ją wyświetlić całą z nagłówkami jednym poleceniem, a nie dwudziestoma takimi wywołaniami w widoku:
<td><?=$post['Post']['title']?></td>
<td><?=$post['Post']['body']?></td>

Tak samo przy edycji danego wpisu, jedna komenda i widzę edycję wszystkich pól, to wszystko jest przecież w bazie danych.

I teraz tak - zakładam, że coś takiego może istnieć, tylko ja tego nie znajduję. Może to być helper, plugin czy komponent? hmm

Z góry dzięki, pozdrawiam
Tony

2 (edytowany przez darek_dobron 2009-01-06 23:47:01)

Odp: Automatyka tworzenia formularzy i tabel?

Jeśli chodzi tylko o debuggowanie zawartości zmiennych, to można to zrobić w kontrolerze i widoku za pomocą:

<?php debug($post); ?>

Jeśli chodzi o generowanie tabel i formularzy to warto zapoznać się z funkcją "bake".

Tutorial w mowie Shakespeare'a:
http://www.webdevelopment2.com/cakephp- … akephp-12/

Pozdrowienia,

3

Dzięki za pomoc, wszystko już jasne. Kiedyś nawet zerknąłem w ten temat, jednak obsługa przez konsolę mnie odstraszyła, sądziłem, że to tylko jakiś mały dodatek.

De facto to pieczenie (bake) tworzy całą aplikację, wystarczy przygotować tabele. Nawet uwzględnia powiązania między tabelami - nieźle.

Przyznaję, że angielski jest mi dobrze znany, ale tablica i tabela brzmi tam tak samo i szukanie jak automatycznie zrobić tabelę dotyczyło najczęściej tablic.

Cieszę się, że ktoś tu jeszcze zagląda i dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Tony

4

Dzieki za link ;] Niezly wypas widze ze to jest chociaz jak na poczatku próbowałem używac bake to byly jakies problemy ze sciezkami tworzyły sie unixowe a nie windowsowe hmm

5

No mnie bake na Windzie działa bez problemu, tylko te ścieżki w systemie musiałem dodać. Teraz ścieżki w samym bake działają dobrze.
Mało tego, moja Winda to Vista ;p