Temat: Pomoc przy instalowaniu cake

czesc uruchomile kon1sole cake. wrzucilem cake do foldera wamp\www i zmienilem nazwe folderu na nazwe mojego projektu. cake startuje jak widze ale nie mam kolorowych zielonych otoczek i wogole zadnych kolorow na stronce startowej mam zwykly czarny txt i biale tlo , zadnych styli czy grafy.
pokazuje sie :

CakePHP: the rapid development php framework
Release Notes for CakePHP 1.2.0.7692 RC3.
Read the release notes and get the latest version
Notice (1024): Please change the value of 'Security.salt' in app/config/core.php to a salt value specific to your application [CORE\cake\libs\debugger.php, line 541]
Your tmp directory is writable.

The FileEngine is being used for caching. To change the config edit APP/config/core.php

Your database configuration file is NOT present.
Rename config/database.php.default to config/database.php

Editing this Page
To change the content of this page, edit: APP/views/pages/home.ctp.
To change its layout, edit: APP/views/layouts/default.ctp.
You can also add some CSS styles for your pages at: APP/webroot/css.

Getting Started
new CakePHP 1.2 Docs The 15 min Blog Tutorial

More about Cake
CakePHP is a rapid development framework for PHP which uses commonly known design patterns like Active Record, Association Data Mapping, Front Controller and MVC.

Our primary goal is to provide a structured framework that enables PHP users at all levels to rapidly develop robust web applications, without any loss to flexibility.

....
i tak dalej. wiem ze moge wystartowac z cake ale to niezbyt dobry znak jak nie widze koorow itp.
zmienialem ustawienia w httpd.conf na :
<Directory />
    Options FollowSymLinks
    AllowOverride All
    Order deny,allow
    Deny from all
</Directory>

zmienialem tez sciezki <Directory "c:\wamp\www\nazwa_aplikacji">

i nic. zmienilem tez artybuty folderow z tylko do odczytu

ktos wie jak pomoc ?

2

Odp: Pomoc przy instalowaniu cake

Cześć,

Ściagnąłem podaną przez Ciebie wersję cake i nie miałem  żadnych problemów (używam xampp'a).

Po pierwsze Primo smile - prześlij screeshot'a
2 - sprawdz czy masz plik cake.generic.css w app/webroot/css - nie wiem czemu miałoby go tam nie być, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
3 - Firebug - dodatek do firefox'a który ładnie pokazuje jakie pliki są używane w trakcie ładowania strony (i przy okazji robi jeszcze miliard pożytecznych rzeczy)
4 - pójdź dalej z konfiguracją, stwórz statyczną stronę i wyświetl na niej jakiegoś pokolorowanego div'a (styl w atrybutach elementu) i drugi div ze stylem ładowanym z pliku css.
5 - podeślij też źródło strony

To garść pomysłów na szybko. Warto też szukać na google groups Cake'a:
http://groups.google.com/group/cake-php?hl=en

3

Odp: Pomoc przy instalowaniu cake

witam, to moj pierwszy post oraz 1. spotkanie z cakephp, wiec witam serdczenie wszystkich smile

nie wiem czy poradziles sobie z problemem, ale dzisiaj tez mnie taki problem spotkal.

na poczatek sprawdz czy masz mod-rewrite wlaczone.

instrukcje sa podane na ekranie.
1) wejdz w app/config/core.php i zdejmij komentarz z     Configure::write('App.baseUrl', env('SCRIPT_NAME'));
2) odszukaj Configure::write('Security.salt'....... i zmien tam klucz - moze to byc dowolny ciag znakow.
3) wejdz w folder app znajdz plik "database.php.default" i zmien jego nazwe na "database.php". zmien tez konfiguracje w tym pliku.

Teraz możesz zaczynać przygodę z CakePHP - tak jak ja smile

pozdrawiam
Paweł

Ostatnio edytowany przez gaw (2009-01-14 01:08:11)